Zonnebanken

Verantwoord zonnen

Wat is er nou fijner dan de zon op je huid te voelen? Daar kan toch bijna niets tegenop? Zonlicht heeft nu eenmaal een positieve invloed op ons welbevinden, geeft extra energie en een gezonde uitstraling. Dit zijn belangrijke factoren waardoor wij ons gelukkig en zelfverzekerd voelen.

Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van Vitamine D door ons lichaam. Wel 75 % van de benodigde Vitamine D wordt verkregen door zonlicht. Dit is belangrijk om te weten omdat Vitamine D een heel scala aan positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid. Het is niet alleen goed voor de conditie van het hart maar speelt bovendien een belangrijke rol bij het opnemen van calcium, fosfaten en magnesium , wat weer zorgt voor gezond spierweefsel en een sterk bottenstelsel.
Vitamine D kan ook helpen hart- en vaatziektes tegen te gaan en om osteoporose te voorkomen. Zonlicht en Vitamine D kunnen zelfs helpen om bepaalde vormen van kanker tegen te gaan .

Maar het belangrijkste is om verstandig te zonnen. Geniet van de zon maar voorkom dat u verbrandt, dit geldt zowel voor buiten- als binnenshuis zonnen.

Alisun was één van de eerste bedrijven die betrokken was bij de oprichting van de vereniging “Samenwerking Verantwoord Zonnen” (vroeger: Stichting Verantwoord Zonnen). Het hoofddoel van deze vereniging is om eenduidige advies en regelgeving binnen de Benelux te verkrijgen om gezond en verstandig te bruinen. Het is een unieke prestatie dat artsen, wetenschappers, het Koningin Wilhelmina Fonds, fabrikanten en leveranciers van bruiningsapparatuur en studioeigenaren samenwerken op dit gebied.

Belangrijke aanwijzingen voor het zonnen op de zonnebank:

 • Bepaal uw huidtype gebaseerd op het vragenblad dat in de gebruiksaanwijzing bijgesloten is.
 • Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door en volg de geadviseerde bruiningstijd die bij uw huidtype hoort.
 • Personen onder de 18 jaar en / of met huidtype 1 wordt geadviseerd geen gebruik te maken van een zonnebank. Mocht u een huidaandoening hebben raadpleeg dan eerst uw arts alvorens gebruik te maken van de zonnebank. Als u last heeft van acne of psoriasis dan kunnen UV stralen een positief effect op de behandeling hiervan hebben.
 • Als UV stralen een allergische reactie bij u teweegbrengen dan adviseren wij u geen gebruik te maken van een zonnebank.
 • Wij adviseren u om alle make-up vantevoren te verwijderen omdat sommige ingrediënten van invloed kunnen zijn op de lichtgevoeligheid van uw huid.
 • Een goed gehydrateerde huid bruint beter daarom bevelen wij u speciale zonnecosmetica voor het gebruik op de zonnebank zonder beschermingsfactor aan. Zonnecosmetica met een beschermingsfactor zijn niet nodig op de zonnebank omdat de bruiningssessie al is afgestemd op uw huidtype.
 • Na afloop van uw bruiningssessie raden wij aan om een vochtinbrengende en verzorgende crème of lotion te gebruiken.
 • Wij raden u aan geen sieraden te dragen tijdens uw bruiningssessie.
 • Sommige medicijnen kunnen uw gevoeligheid voor UV straling beïnvloeden. Raadpleeg vantevoren de bijsluiter van uw medicijnen en raadpleeg bij twijfel uw arts.
 • Contactlensdragers wordt geadviseerd de contactlenzen uit te doen tijdens het gebruik van de zonnebank.
 • Speciale UV brillen dienen gedragen te worden tijdens het zonnebaden om de ogen te beschermen.
 • Wij adviseren u om de zonnebank te gebruiken volgens het bruiningsadvies dat is afgestemd op uw huidtype.