beauty by johanna banner afbeelding home met logo 2020

Dysport

Wanneer Dysport?

Veel rimpeltjes aan de bovenzijde van ons gelaat worden veroorzaakt door  spiertjes die vlak onder onze huid liggen. Dysport (een variant van Botox – botuline toxine) is een injectievloeistof die wordt gebruikt om de activiteit van deze spieren te verminderen. Het is daardoor zeer geschikt voor de rimpels die door deze spiertjes worden veroorzaakt. Vooral de horizontale rimpels in het voorhoofd, de rimpels tussen de wenkbrauwen en naast de ogen (kraaienpootjes) kunnen uitstekend met Dysport worden behandeld. Rimpels die zijn ontstaan door een slapper wordende huid of door frequente blootstelling aan de zon, kunnen niet met Dysport worden behandeld. Voor die rimpels is bijvoorbeeld Restylane beter geschikt.

Wat voor soort materiaal is het en hoe werkt het

Dysport (Botox of botuline toxine) is een gif van de bacterie clostridium botulinum. Het gif wordt, gemengd met eiwit, in minuscule hoeveelheden gebruikt voor medische doeleinden. Dysport zorgt voor een blokkering van de overdracht van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat het signaal van de zenuw wordt overgebracht op de spier. Omdat er geen signalen meer naar de spier worden overgebracht veroorzaakt dit een verlamming van de spier. Het is een zeer lokale behandeling en heeft dus geen effect op de rest van het lichaam.

Wat houdt de behandeling precies in?

Een verdoving is bij deze behandeling niet nodig. Met een hele fijne injectienaald wordt een kleine hoeveelheid Dysport direct in de desbetreffende spier gespoten. Dit zorgt ervoor dat de signalen van de zenuw naar de spier geblokkeerd worden zodat de spier zich niet meer kan samentrekken. De totale behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Dysport werkt beter en langer wanneer u vlak na de behandeling de ingespoten spieren frequent gebruikt.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Na de behandeling kunt u direct weer naar huis. Na 3-5 dagen is het effect van de behandeling merkbaar. Na twee weken zijn de spieren weer  ontspannen en zijn de rimpels vervaagt/verzacht. Voor veel mensen betekent dit een minder streng of nors uiterlijk. Het tast echter de normale gezichtsuitdrukking niet aan.

Risico’s en complicaties

Dysportwordt al jaren lang door vele artsen veilig en zonder bijwerkingen of complicaties toegediend. Na de behandeling kan er eventueel alleen een kleine bloeduitstorting ontstaan en in zeldzame gevallen kan een ooglid tijdelijk (1-2 weken) wat afhangen. Ook wordt Dysport al vele jaren in de KNO-geneeskunde oogheelkunde en neurologie gebruikt zonder problemen. Patiënten die aan een spierziekte lijden of zwanger zijn dienen een behandeling te vermijden.

Duurzaamheid van het resultaat

Na verloop van enkele dagen wordt het effect zichtbaar en na twee weken is het resultaat optimaal. Het resultaat is echter niet blijvend. De duur van het resultaat is per persoon verschillend en varieert van 3 tot 6 maanden. Daarna kan men de behandeling herhalen. De ervaring leert dat naarmate men vaker is ingespoten de behandelfrequentie afneemt en dus het resultaat langer aanwezig blijft.